Enter your keyword

Unirea pieselor crosetate si tricotate – 4 – dantela celtica

Unirea pieselor crosetate si tricotate – 4 – dantela celtica

Unirea pieselor crosetate si tricotate – 4 – dantela celtica

Dacă e luni, e tutorial Sweet home crochets! :)

Unirea pieselor croșetate și tricotate pe care ți-o arăt azi se finalizează cu modelul împletit de data trecută. Dar drumul până la finalizare este frumos, dantelat!

Este un model pe care îl poți folosi la unirea unor piese mici, dacă vrei să dai anvergură proiectului final. Sinceră să fiu am petrecut mai mult timp în croșetarea modelului de unire decât în cea a pieselor inițiale. Dar merită! Crede-mă! :) Și, ca să exemplific bine și clar rezultatul acestei metode, azi  îți arăt cum unesc patru piese.

Schimb puțin modul de explicare: postez descrierea în prealabil (urmată de fotografia rezultatului final al fiecărui pas), apoi un scurt filmuleț cu imagini ale pașilor explicați. Zi-mi, te rog, dacă îți place! :)

Ca să poți folosi această metodă trebuie să cunoști următoarele tehnici:

  • Ochi de lanț (ol) – pe croșetă ai deja o buclă. Înfășură firul pe croșetă și trage-l prin bucla de pe croșetă. Tocmai ai lucrat un ochi de lanț! :)
  • Ochi alunecat (oa) – pe croșetă ai deja o buclă, fie de la un ochi de lanț, fie de la un alt ochi. Introdu croșeta în lucru, înfășură firul pe croșetă și trage-l prin lucru și prin bucla de pe croșetă. Tocmai ai lucrat un ochi alunecat! :)
  • Picioruș simplu (ps) – pe croșetă ai deja o buclă, fie de la un ochi de lanț, fie de la un alt ochi. Introdu croșeta în lucru din față în spate. Înfășură firul pe croșetă și trage-l prin ambele bucle de pe croșetă. Tocmai ai lucrat un picioruș simplu! :)
  • Picioruș dublu (pd) – pe croșetă ai deja o buclă, fie de la un ochi de lanț, fie de la un alt ochi. Înfășură firul pe croșetă apoi introdu croșeta în lucru din față în spate. Înfășură firul pe croșetă și trage-l prin lucru de pe croșetă. Ai acum 3 bucle pe croșetă. Înfășură firul pe croșetă și trage-l prin primele două bucle, apoi înfășură din nou firul pe croșetă și trage-l prin ultimele două bucle rămase pe croșetă. Tocmai ai lucrat un picioruș dublu! :)
  • Picioruș în V (pv) – lucrează (1pd, 2ol, 1pd) în același ochi al rândului anterior. Tocmai ai lucrat un picioruș în V! :)

Pasul 1

Rândul 1: Introdu croșeta în oricare dintre colțurile piesei și lucrează 3ps (toate în același colț). Continuă să lucrezi câte un ps în fiecare ochi de-a lungul laturilor și 3ps în fiecare dintre colțuri. Încheie cu oa în primul ps lucrat la începutul rândului.

Rând 2: lucrează 3ol (înlocuiesc un pd), 1pd, 2ol, 2pd (toate în același colț). Lucrează *1ol, sari peste 2 ochiuri și lucrează 1pv în următorul ochi*. Repetă instrucțiunile dintre steluțe ** până ajungi în urmatorul colț unde lucrezi (2pd, 2ol, 2pd). Lucrează la fel de-a lungul celorlalte laturi ale piesei de unit. Încheie cu oa în cel de-al treilea ol lucrat la începutul rândului.

Rând 3: lucrează 3ol (înlocuiesc un pd), 2pd, 2ol, 3 pd ((toate în același colț). Lucrează 5pd în spațiul de 2ol al pv din rândul anterior până ajungi în următorul colț unde lucrezi (3pd, 2ol, 3pd). Lucrează la fel de-a lungul celorlalte laturi ale piesei de unit. Încheie cu oa în cel de-al treilea ol lucrat la începutul rândului.

Rând 4: lucrează câte un oa în următoarele 2 ochiuri până ajungi în colț. Lucrează (1ps, 5ol, 1ps) toate în același colț. Lucrează *5ol urmate de 1ps în ochiul din mijlocul grupului de 5pd din rândul anterior*. Repetă instrucțiunile dintre steluțe ** până ajungi în urmatorul colț unde lucrezi din nou (1ps, 5ol, 1ps). Lucrează la fel de-a lungul celorlalte laturi ale piesei de unit. Încheie cu oa în primul ps lucrat la începutul rândului. Taie firul. Ai finalizat marginea primei piese.

Lucrează primele trei rânduri pe toate piesele de unit. 

Pasul 2

La piesa de unit nr. 2, lucrează rândul 4  pe toate laturile în afară de cea care va fi unită cu prima piesă. Lucrează 2ol, scoate croșeta din lucru și introdu-o într-unul dintre colțurile primei piese, din față spre spate. Agață pe croșetă ochiul lăsat de la cea de-a doua piesă și trage-l prin colțul primei piese. Lucrează 3ol, urmate de 1ps în ochiul din mijlocul grupului de 5pd din rândul anterior. *Lucrează 2ol, scoate croșeta din lucru și introdu-o în următorul spațiu de 5ol a primei piese din față spre spate. Lucrează 3ol, urmate de 1ps în ochiul din mijlocul grupului de 5pd din rândul anterior*. Repetă instrucțiunile dintre steluțe ** până ajungi în urmatorul colț unde finalizezi cu 1ps în primul ps lucrat în colțul celei de-a doua piese.

Deocamdată colțurile vor ramâne separate. Vezi mai târziu de ce.

Pasul 3

Unește cea de-a treia piesă urmând instrucțiunile de la Pasul 2.

Când vei ajunge la colțurile separate ale celor două piese unite anterior, unește colțul piesei nr. 3 cu colțul aflat în diagonală (lucrează 2ol, scoate croșeta din lucru și introdu-o în colțul din diagonală, din față spre spate. Agață pe croșetă ochiul lăsat de la cea de-a treia piesă și trage-l prin colțul din diagonală. Lucrează 3ol, urmate de 1ps în acelasi colț al celei de-a treia piese.)

Pasul 4

La piesa de unit nr. 4, lucrează rândul 4  doar pe două laturi, în afară de cele care vor fi unite cu celelalte piese.

Lucrează 2ol, scoate croșeta din lucru și introdu-o într-unul dintre colțurile piesei alăturate, din față spre spate. Agață pe croșetă ochiul lăsat și trage-l prin colțul piesei alăturate. Lucrează 3ol, urmate de 1ps în ochiul din mijlocul grupului de 5pd din rândul anterior. *Lucrează 2ol, scoate croșeta din lucru și introdu-o în următorul spațiu de 5ol a primei piese din față spre spate. Lucrează 3ol, urmate de 1ps în ochiul din mijlocul grupului de 5pd din rândul anterior*. Repetă instrucțiunile dintre steluțe ** până ajungi în următorul colț.

Lucrează 2ol, scoate croșeta din lucru și introdu-o în colțul din diagonală, din față spre spate. Agață pe croșetă ochiul lăsat de la cea de-a treia piesă și trage-l prin colțul din diagonală. Lucrează 3ol, urmate de 1ps în acelasi colț al celei de-a patra piese. Lucrează unirea și pe ultima latură.

Iată și filmulețul imaginilor în ordinea pașilor descriși mai sus.
Unirea patratelelor

Rezultatul obținut este un mijloc în formă de frunze de nufăr, dantelat și fermecător! :)

Da, este un pic mai complicat, dar ce rezultat frumos!

Știu, mai sunt și alte metode de unit piesele tricotate și croșetate, dar le-am ilustrat pe cele preferate de mine. Adică: unirea prin cusătură biciuită, prin ochi alunecat, prin picioruș simplu, unirea prin model împletit și, cea de azi, prin dantelă celtică.

Pentru următorul tutorial pregătesc altceva, dar tare mult mi-ar plăcea să te ajut în proiectele tale croșetate. Sunt aici pentru orice întrebare! :) Comentează mai jos.

Până data viitoare… creativitatea să îți lumineze viața! :)

Leave a Comment

Your email address will not be published.

 
Instagram